Friday, January 1, 2016

Fudgy Brownies

I'm selling Fudgy Brownies with milk chocolate topping...

Cheesetart, Congo bars

Chocolate cake..

Interested? Whatsapp me @ 0126374149

- @LoNg -

Thursday, November 12, 2015

Sedekah...

Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)

🌐✏KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?

👳🏼📝Sebagaimana firman Allah, "...wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah....." -(surah al munafiqun:10)

👳🏼✏Sedangkan dia tidak pun berkata "supaya aku dapat mengerjakan umrah" atau "supaya aku dpt solat" atau "supaya aku dpt berpuasa"?

👳🏼✏Seorang ulama berkata, "Tidaklah seseorang yg tlh mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya.."

👳🏼📝Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu'min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.

👳🏼📝Bersedekahlah utk saudaramu yg tlh pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap utk kembali ke dunia utk bersedekah dan melakukan amalan soleh.

👳🏼📝Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak2mu supaya membiasakan diri dgn bersedekah.

👳🏼📝Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kpd org yg bersedekah.

👳🏼📝Adakah anda pernah membaca tentang faedah bersedekah?

1⃣✏Amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu2 syurga

2⃣✏Sedekah adalah sebaik2 amalan soleh dan sebaik2 sedekah ialah memberi makan

3⃣✏Pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka

4⃣✏Sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur

5⃣✏Sedekah adalah sebaik2 hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah)

6⃣✏Sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dpt menggandakan kebaikan.

7⃣✏Sedekah adalah punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat

8⃣✏Sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu drpnya (hari kiamat)

9⃣✏Sedekah menjadi punca keampunan trhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan

🔟✏Sebagai pembawa berita gembira tntang pengakhiran yg baik dan punca doa malaikat buatnya

1⃣1⃣✏Orang yg bersedekah adlah org yg terbaik di kalangan manusia.

1⃣2⃣✏Pahala sedekah pula adalah utk semua yg berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya utk si pemberi)

1⃣3⃣✏Pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yg banyak dan pahala yg besar

1⃣4⃣✏Org yg suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yg bertaqwa.

1⃣5⃣✏Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.

1⃣6⃣✏Sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati

1⃣7⃣✏Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.

1⃣8⃣✏Bersedekah menolak bala dan menutup  70 kejahatan di dunia.

1⃣9⃣✏Sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan

2⃣0⃣✏Sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh

2⃣1⃣✏Sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian

2⃣2⃣✏Pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung.

Saturday, October 31, 2015

Update

Salam,

Lamanya xupdate blog.

Sejak benti keja.. seolah xtau nk update apa... maklum je laa... nk hadap laptop kadang pon xsempat... huhuhu...

baru bukak laptop je kadang.. dah ada tukang halau... sape lagi kalau bukan Hadi...

sangat laaa dia nk hadap laptop ni... haishhh...

hmmm nk update apa ye...

hahaha.. buat masa ni.. duk rumah hantar ambil anak2 dari sekolah je... berniaga jual kek sket2.... jual brownies. congo bar...

dan pembeli setia ku.. harusla my fren.... Fasha... :D

walaupon baru la juga kenal fasha tu... tapi wat masa ni.. dia laaa my fren yg ada slalu time susah dan senang.... Terima kasih Fasha...

ok nnt kita apdet lagi... bgi fikir dulu apa nk di update...

tataaaa...

Mama Haris Hakimi, Haikal Hakimi, Hani Humaira & Hadi Hakimi

Tuesday, November 11, 2014

Karnival Upin Ipin 2014

Tak sabar pulak nk tunggu karnival upin ipin ni... Sejak Hadi yg 10 bulan ni dah kenal upin dan ipin... Cam best je nk bwk g tgk upin ipin....


Faveret Hadi? Tentulah Upin ngan Ipin tu... Nampak je upin dan ipin leh dia benti wat pape pon pastu leh plak senyum kat kita. Tertunggu juga ni cerita upin ipin dgn ultraman ribut.

Haris yg dah besar pon hadap upin ipin xbergerak...lagu pengembala biri2... Lagu terima kasih cikgu, boria suka2... Semua dh jd nyanyian diorg la hari hari...

Haikal buat persembahan tadika pon nk buat mcm upin ipin... Tp persembahan hari tu dia jadi narrator macam Ijat... Dia cakap dia tak pengsan... Hahaha..  Macam2 la Haikal ni...

Hani pulak duk umah seharian tu je laaa yg nak ditgk... Yg pelik dah tgk byk kali pon ok jek.... Hmmmm.. Leh je layan..

Yg paling best nnt kat karnival upin ipin ni leh jumpa maskot upin ipin... Dannnnn.. ULTRAMAN... Masuk pon Percuma!!!!! Anak2 xbiasa ngat tgk ultraman... Yg selalu di hadap upin.ipin jek...

Ok xsabarnye... Special utk Haikal nk bwk dia g jumpa upin ipin sbb dia jadi pelajar terbaik!!


Mama Haris Hakimi, Haikal Hakimi, Hani Humaira & Hadi Hakimi

Friday, September 12, 2014

Demam pulak

Hadi demam start semalam...
Genap 2 minggu duduk rumah as surirumah... Blom ada rezki lg nk dpt keje lain.... Actually ada keje nya.. Tp tgh kumpul mood nk wat keje... Susah gak keje dgn anak2 kat umah... Yg demam la. Yg nk mkn laaa.. Xpe baru2 mmg susah... In shaa allah .. Ada rezkinya.   Allah mudahkan nnt...

Ok la nk g sambung watpe yg patut... Semoga hadi cpt sembuh...

Thursday, August 21, 2014

Mari meniaga

Skrg ni start niaga kecil kecilan harap harap ada rezki kami sekeluarga... Aminnnnn