Wednesday, August 15, 2012

Buka puasa di RPAY Raudhatul Jannah

Sesungguhnya berbuka puasa kat luar adalah dugaan yang agak hebat... sebabnyeee.. confirm xdpt makan... :(.. tp ada gak bagusnye.. sbb xmakan secara berlebihan...

semalam company kami buat majlis berbuka puasa di sentul.. bagus gak wat kat sentul.. dkt sket nk blk umah.. hihihi.... kul 6 pi amik anakanda ber3 tu... then bawak diorg join berbuka puasa...

Kami berbuka puasa di Rumah Perlindungan Raudhatul Jannah... sampai sana.. diorg ckp ada baby umur 2 bulan... pastu pi laa intai.. tgk.. eh kecik nya.. xkan dua bln... tertunggu jugak nak tanye sape eh..sumer tgh sibuk kemas...

Pastu pi solat asar dulu... lepas solat lalu kat area situ agi... tetiba nampak sorang budak pempuan... cantik orangye... dgn stokin dan kain batik... rasanye dia mak baby tu...

so tergerak nk tanye... dia ckp bby dia baru 22 hari... xabis pantang lagi.. muda lagi orangnye... dia bersalin tanpa suami....

Kalau dilihat dari rupa dia.. baik orangnye.. lembut je... Allahuakbar... takut bila difikirkan... Dia masih belajar di FIM Kelana Jaya....

Kesian pula... Baby tu pula dgn Jaundice, sakit mata... kesian sangat...

Menurut owner Rumah perlindungan tersebut... JKM ada memberi sumbangan... tapi, 8 orang - RM500 setiap bulan???? Makan apa laaa yg dibeli utk 8 org... lepas tu.. bkn diberi tetiap bln yg terbaru, dari bln 1 bulan 7 baru dapat... - RM3000.. lepas tu sampai skrg blm dpt lagi utk bantuan seterusnya....

Sedih pulak... Sblm balik.. sempat gak jenguk baby yg comel tu... Memang comel sangat... hidungnya mancung... budak lelaki...






Xsempat sangat nk amik gambar.. maklum je laa... dgn 3 orang anak yg xreti duk diam nih.... amik gambar diorg je laa... :)
Sesiapa yg berminat atau ingin memberi sumbangan kepada rumah perlindungan Anak Yatim ni boleh rujuk ke blog Raudhatul Jannah ... Rumah ini bkn untuk anak-anak yatim sahaja.. tapi ada juga seorang warga emas, seorang OKU (Abg kepada puan zainab  pemilik rumah perlindungan ini), anak-anak bermasalah.
Insya'allah masih sempat lagi kita memberi sedikit kegembiraan kepada anak-anak tersebut..





Mama Haris Hakimi, Haikal Hakimi & Hani Humaira

No comments: