Monday, May 17, 2010

Teacher's Day

Happy Teacher's Day...

Especially to all my teacher... Dan xlupa all my pren yg berjaya jadi cikgu... Huhu... Cita-cita mama masa kecik nk jadi cikgu xkesampaian nampaknya... Sedih.. sedih... 

Best nya zaman belajar dulu kan? Zaman nakal2 dulu... 

Memang nakal.. Bergaduh dengan cikgu pon penah... Bergaduh ngan budak lelaki lagi laa xusah citer... cam samseng masa kecik dulu... Caya tak??? Hehehe...

Oke laa nk citer laa sket zaman sekolah dulu.. dan mengimbau nama2 cikgu yang tetap di hati... :D

Tadika..

Dulu tadika pon xde nama boley? Bukan cam budak sekarang, nama tadika grand-grand.. Dulu Mama tadika nama tadika pon panggil nama cikgu yg ajar... Tadika Ustaz Zainuddin.  Pi sekolah pon pakai baju apa yg pakai kat umah.. hehe.. tp pakai yg cantik2 sket laa.. Kui..kui..kui...

Alhamdulillah.. pandai gak Mama.. Masuk gak U.. :D.. Yuran dulu pon... seikhlas hati je ustaz tu tetapkan... Memang best tadika tu... Tapi xde gambar laa... dulu xobses amik gambar... rugi!

Sekolah Rendah....

Memula nama sekolah - Sekolah Rendah Kebangsaan Teluk Gadong (2).  Sebab ada no 2 tu.. kitorg punye guru besar lain.. xsama dengan Sekolah lagi satu.. tapi satu sekolah.. cuma sesi kitorg belah petang.  Sampai darjah 5 jugak laa kiranya kitorg menumpang sekolah tu... Menumpang ke???  

Masa darjah 2 tu.. ingat lagi.. kitorg kehilangan classmate.. Nama dia yusof kalau tak silap... Dia meninggal sbb kena langgar dengan bas.. Dia terjatuh masa turun dari bas.  Pastu driver bas xpasan, terus jalan.. Sian dia.. Cikgu Tan, nama cikgu kelas mama menangis masa dpt berita tu... 

Time ni juga.. ada classmate yg tertelan duit 50 sen... hehehe.. budak2 kan.. sukati jek masuk mulut main2 masa tu.. last2 tertelan duit tu... pe ek nama mamat tu? Xhingat lak... 

Masa darjah 4 dapat cikgu kelas yg sangat garang... Nama dia Cikgu Kamariah... tapi.. sampai skrg dia kenal lagi ngan Mama wpon dh bertahun-tahun tinggalkan sekolah rendah... Best kan??? Bukan senang nk bg cikgu ingat kat kita... sbb.. anak murid cikgu ramai.. so bila dia ingat kat kita.. maknanye??? Samada kita terlampau jahat.. or ada laa yg istimewa nye kita.. hehehe.. Mama punye keistimewaan ialah.. Mama suka bercakap dalam kelas.. hahahaah.. .alaa rilekss laa cikgu.. Suka bercakap pon.. No 1 dlm tangan... dari Darjah 1 sampai darjah 6.. :D cuma masa darjah 5 tu jek... dpt no 15... sedih woooo.. xtau pesal leh lari jauh benooo... pe lagi.. balik umah ponye laa takut nk tunjuk report kad kat Ibu ngan Ayah masa tu..tp mujur peksa akhir tahun dpt no 2... pastu darjah 6 dapat balik no 1... Dengan cikgu ni pon Mama suka gaduh... haha.. tp gaduh mulut jek laaa.. hihihi...

Pastu masa darjah 5 tu.. Sekolah kitorg dh siap... sekolah tu xjauh pon dgn sekolah yang kitorg tumpang tu... sebelah jek... ntah pape kan? Sekolah sebelah-sebelah jek... Pastu padang berebut... siap gaduh.. ntah pape... Nama sekolah baru plak Sekolah Rendah Sungai Udang... Sekolah ni Tun Dr Mahathir yang rasmikan... hehe... nanti nk cari gambar tu nk upload kat FB... gambor salam dengan Dr Mahathir... Masa tu dia jadi PM laa.. punya laaa bangga.. Ibu siap potong keratan akhbar tu sbb ada anak dia dalam surat khabar..

Pastu UPSR pon kat sekolah baru nih laa.. time ni kalau dpt UPSR - 4A dah cukup teror dh kiranye.. sbb xramai yg dapat pon.. Bukan cam budak sekarang... time tu 6 orang je dapat 4A... kira Mama salah sorang la daripadanya...

Sekolah Rendah Agama pon pegi gak.. Kalau Sekolah Rendah Kebangsaan pagi, SRA petang.. Sekolah Rendah Agama Darululum, Klang. camtu laa.. tapi dulu bestnye gi sekolah.. xrasa penat pon.. teringat satu lagi kisah.. penat jatuh terkeluar dari van... sbb pintu van terbukak.. huhu..seram.. sib baik berpaut kat pintu van tu.. Van tu van ayah Mama laa.. hehe.. ganas kan?? Kalau xberpaut.. mau dh jadi arwah kot... hehe.. 

Time kat sekolah ni gak laa ada bergaduh ngan sorang budak lelaki... huhu.. xyah laa sebut nama dia.. dia pon dh jd cam org politik skrg... huhu... Malu ingat zaman bebdk dulu.. suka benooo gaduh ngan budak lelaki... Adehhh... tu yg bila tgk citer K.I.T.A tu terimbas kembali zaman sekolah...

Kena gossip??? Aish.. ada gak laa.. tp kat budak yg Mama xberkenan.. Yg Mama berkenan... mesti org tu xberkenan ngan Mama... nk buat camno... Org xlawa.. kalau lawa... mesti sumer org berkenan... (iye ke??)

Okey.. nanti sambung bab 2 plak.. Sekolah Menengah...anak2 dh jaga...

No comments: